OKSoubory cookies nám pomáhají pro vás zajistit kvalitnější uživatelskou zkušenost, která je přizpůsobena vašim potřebám. Procházením těchto webových stránek vyjadřujete svůj souhlas s používáním souborů cookies. Více informací a aktualizace nastavení pro soubory cookies
  • Home
  • Dědictví
  • Proces výroby rumu
  • Dědictví

    Proces výroby rumu

    • MAIN FILM FINAL NEW MUSIC 5ii - Computer.m4v
    • Maestro interview

    Jelikož Kuba nabízí výjimečnou kombinaci výhodného klimatu a úrodné půdy, díky čemuž produkuje jednu z nejlepších cukrových třtin na světe, značka Havana Club si může vybírat jen tu nejlepší čerstvou melasu či "mieles" (na Kubě se jí říká "med"). Směs této melasy, kvasnic a nejčistší vody se nechá několik dní fermentovat. "Baticion", což je název této fermentované směsi, se destiluje v kolonách, čímž vzniká čistá a ohnivá "aguardientes" (ohnivá voda), která v sobě obsahuje příslib budoucího rumu.

    Po destilaci prochází tato "aguardientes" - skutečná duše rumu Havana Club - fázemi zrání, směšování a výběru a stává se "madre" ("matka", rumová báze). Tato báze se poté smíchá s čerstvým destilátem z cukrové třtiny, čímž vzniká "ron fresco" (čerstvý rum), který se poté nechá zrát a dále se míchá až do doby, kdy Maestro Ronero rozhodne, že už je ideální pro zvolenou třídu rumu. Tento poslední akt míchání se nazývá "toque" - poslední dotyk. V průběhu fází zrání je zásadní výběr sudů, jelikož dřevo dodává tekutině barvu, aroma a celistvost. Maestro Ronero vybírá staré sudy z bílého dubu, které umožní rumu dýchat, a mladé sudy kvůli jejich tříslovinové povaze.

    Umění Añejamiento ("zrání"), které je založené na několikanásobném zrání a míchání je základem rumů Havana Club a uplatňuje se s největším ohledem na kubánské tradice. Všechny rumy značky Havana Club jsou vyzrálé, proto také nesou jméno Añejo ("vyzrálý") - od mladých světlejších rumů ke skutečně vyzrálým a velmi vyzrálým rumům: Añejo Blanco, Añejo 3 Años, Añejo Especial, Añejo Reserva, Añejo 7 Años, Cuban Barrel Proof a Máximo Extra Añejo. Recepty na výrobu těchto rumů jsou přísně střeženým tajemstvím, které znají pouze vysoce postavení Maestros Roneros. Všechny recepty však sdílejí stejné základní vlastnosti, které odlišují rumy značky Havana Club od ostatních rumů.

    Iframe