OKSoubory cookies nám pomáhají pro vás zajistit kvalitnější uživatelskou zkušenost, která je přizpůsobena vašim potřebám. Procházením těchto webových stránek vyjadřujete svůj souhlas s používáním souborů cookies. Více informací a aktualizace nastavení pro soubory cookies
  • Home
  • Dědictví
  • Havana, Hlavní město koktejlů
  • Dědictví

    Havana, Hlavní město koktejlů

    Někteří lidé jsou ochotni pro dobrý koktejl cestovat velikou dálku. Ernest Hemingway se může jevit jako extrémní příklad, avšak žádná vážně míněná debata o koktejlech v Havaně nemůže Hemingwaye ignorovat. Americký romanopisec a budoucí laureát Nobelovy ceny za literaturu opustil svůj domov ve městě Oak Park ve státě Illinois, vešel do baru El Floridita v Havaně a již nikdy neodešel. Stále sedí na své oblíbené židli poblíž vstupu zvěčnělý v bronzu.

    Hemingwaye zanedlouho následoval i zbytek světa - vévoda z Windsoru, Jean-Paul Sartre, Errl Flynn a Greta Garbo - to jsou alespoň někteří z nich. Jedním z nejdůležitějších důvodů, které podněcovaly Američany k návštěvě Havany, byly takzvané "suché zákony", které zakazovaly prodej a konzumaci alkoholických nápojů na území Spojených států amerických v období 1920 až 1933. Když žízniví turisté dorazili do Havany, narazili nejen na koktejly světové extratřídy, ale též na celé legie barmanů, kteří byli připraveni je obsloužit s grácií sobě vlastní. Roku 1924 byla založena organizace "Club de Cantineros" (asociace kubánských profesionálních barmanů), která pomohla barmanství získat status vybraného umění. 

    Constantino Ribalaigua, nejoblíbenější barman Ernesta Hemingwaye v baru El Floridita, je mužem, který proslavil Daiquiri. Bar Floridita byl jeho laboratoří a poté, co experimentoval s různými přísadami a metodami přípravy, nalezl "El Grande Constante" (jak mu Hemingway s oblibou říkal) konečně tu správnou "frappé" konzistenci ledu někdypo roce 1920. Od té doby si bar la Floridita říká "La Cuna del Daiquirí" (kolébka Daiquri).

    Stěží lze očekávat, že by Hemingway ignoroval ostatní podniky, kterých Havana nabízí nepřeberné množství. Hlásil se nadšeně k dalšímu slavnému kubánskému koktejlu Mojitu tak, jak bylo servírováno v podniku la Bodeguita del Medio. A v baru hotelu Ambos Mundos v ulici Obispo též nebyl zcela neznámým.

    V průběhu let přispěla lokální líheň barmanských talentů, jakož i vysoká kvalita kubánského rumu, k upevnění pozice Havany coby světové Mekky koktejlů. Bylo to právě v Havaně, kde se kromě již zmíněného Daiquiri a Mojita prvně proslavily i další koktejly - Cuba Libre, Hemingway Special, El Presidente, Mulata a Saoco.

    Proč bychom se ale měli spokojit pouze s těmito koktejly? Značka Havana Club podporuje tvorbu nových koktejlů a jejich stylové servírování. V roce 1996 se v Havaně konala první Mezinárodní Havana Club Grand Prix, která přilákala přední mixology z celého světa. Od té doby se pro světovou barmanskou komunitu stala jednou z nejočekávanějších soutěží svého druhu. Každé dva roky spolu v Havaně soupeří o titul nejlepšího Cantinero značky Havana Club. Grand Prix je pořádána společně s Mezinárodní barmanskou asociací IBA a s Klubem kubánských cantineros. 

    Iframe